Βιογραφικά Εισηγητών/συντονιστών

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

cf83cf89cf84ceaecf81ceb7cf82-ceb4ceb7cebcceb7cf84cf81ceafcebfcf85

Ο Σωτήρης Δημητρίου, γεννημένος στην Αθήνα το1925, είναι απόφοιτος του ΕΜΠ. Παράλληλα, στράφηκε στη μελέτη της ανθρωπολογίας και σε θέματα του πολιτισμού, ιδιαίτερα του κινηματογράφου. Έχει πάρει μέρος σε συνέδρια και σε κριτικές επιτροπές ταινιών και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει επιμεληθεί τα ετήσια τεύχη της Ομάδας «Κριτική Διεπιστημονικότητα» και άλλα βιβλία. Τα βιβλία που δημοσίευσε είναι: Προϊστορικοί πολιτισμοί και εξέλιξη (1964)˙  Μύθος, Κινηματογράφος, Σημειολογία, Κρίση της αισθητικής (1973)˙ Εισαγωγή στο «Δώρο» του M. Mauss (1979)˙ το πεντάτομο Λεξικό Όρων: 1. Σημειολογικής και δομικής ανάλυσης της τέχνης (1978), 2. Επικοινωνίας και σημειωτικής ανάλυσης (1978), Γλωσσολογίας Α’ και Β’ (1983), 4. Σημαντικής (1986), 5. Κυβερνητικής, δομισμού και θεωρίας των συστημάτων (1987)˙ Την πεντάτομη σειρά Η εξέλιξη του ανθρώπου: Ι. Ανθρωπογένεση (1990), ΙΙ. Τα πρώτα βήματα (1993), ΙΙΙ. Η παλαιολιθική εποχή (1993), ΙV.Αρχές της κοινωνικής οργάνωσης (1996), V. Γλώσσα-σώμα (2001)˙ και σε συνεργασία με την Σίβυλλα Δημητρίου-Κοτσώνη το Ανθρωπολογία και ιστορία (1996)˙ Μορφές βίας (2003)˙ Η  πολιτική διάσταση στην τέχνη (2009) και, τέλος, Ο κινηματογράφος σήμερα (2011). Στο κοινωνικό πανεπιστήμιο εισηγείται την γενική ανθρωπολογία, κι ένα μέρος της Τέχνης και λαϊκής κουλτούρας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ

12270386_10207857401575420_929771586_n

Ο Γιάννης Κυριακάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πάντειο πανεπιστήμιο και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο UCL στο Λονδίνο. Διεξήγαγε επιτόπια έρευνα στην Αγγλία για την εθνοτική ταυτότητα και στην Γκάνα για την θρησκεία και την κοινωνική διαφοροποίηση. Έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ασχολείται με την ανθρωπολογία του καπιταλισμού. Άρθρα του θα βρει κανείς ελεύθερα στο https://ouc.academia.edu/IoannisKyriakakis Στο κοινωνικό πανεπιστήμιο εισηγείται θέματα οικονομικής ανθρωπολογίας.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ

assets_LARGE_t_420_54262679

Η Αφροδίτη Νικολαΐδου είναι διδάκτωρ του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει μεταπτυχιακό στις Σπουδές Κινηματογράφου από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Από το 2003 ως το 2007 ήταν συντονίστρια του ελληνικού προγράμματος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και μόνιμη συνεργάτις της κινηματογραφίστριας Αλίντας Δημητρίου. Η συλλογή κειμένων Πόλη και Κινηματογράφος: θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις καθώς και το Athens: World Film Locations που συν-επιμελήθηκε με τις Α. Πούπου και Ειρ. Σηφάκη κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Νήσος και Intellect αντίστοιχα. Εργάζεται στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων (ΕΑΠ) και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες (ερευνητικό κέντρο ‘Αθηνά’, Danube Universitat Krems και Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Α.Β. Μπότση).  

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

_DSC1860

Ο Χρήστος A. Δερμεντζόπουλος σπούδασε κοινωνιολογία στην Αθήνα (Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Κοινωνιολογίας) και ανθρωπολογία, ιστορία και κινηματογράφο στο Παρίσι (Paris I – Pantheon Sorbonne και Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales).Το διδακτορικό του δίπλωμα το απέκτησε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (1994). Eκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα (post-Doc) στο γνωστικό αντικείμενο της Kοινωνιολογίας και της Iστορίας του Kινηματογράφου, ως υπότροφος του Iδρύματος Kρατικών Yποτροφιών και εταίρος του τμήματος Eπικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου (1999-2001). Έχει συμμετάσχει ως αξιολογητής σε ευρωπαϊκά πρoγράμματα κατάρτισης (1996-2005). Από το 2006 έως σήμερα είναι μέλος ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων, στη Θεματική ενότηταΔιαστάσεις των πολιτισμικών φαινομένωνΑπό το 2010 έως το 2013 ήταν μέλος ΣΕΠ του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στο πρόγραμμα σπουδών Σπουδές στον Ελληνικό πολιτισμό. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος στις σειρές Κινηματογραφικές Σπουδές και Ετερότητες-Εκδόσεις Ανθρωπολογικής Κριτικής (μαζί με τον Μ. Σπυριδάκη) των εκδόσεων Μεταίχμιο. Είναι μέλος, από το 1996, της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού ΟΥΤΟΠΙΑΑπό το 2001 διδάσκει στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι μέλος του Media Communications and Cultural Studies Association (MeCCSA) – http://www.meccsa.org.uk/ και του L’’ Association internationale des chercheurs en Littératures Populaires et Cultures Médiatiques (LPCM) / International Research Association in Popular Literature and Media Culture (PLMC) –http://www.flsh.unilim.fr/lpcm/ Είναι μέλος του International Visual Sociology Association – http://visualsociology.org/Επιστημovικά εvδιαφέρovτα: ανθρωπολογία της τέχνης, πολιτισμική διαχείριση, οπτική ανθρωπολογία, κοινωνιολογία και ιστορία του κινηματογράφου.

Blog: www.cdermen.blog.com

ΠΟΘΗΤΗ ΧΑΝΤΖΑΡΟΥΛΑ

DSC01707

Η Ποθητή Χαντζαρούλα είναι Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ιστορία της εργασίας, στην προφορική ιστορία, στην ιστορία του φύλου και στην ιστορία του Ολοκαυτώματος. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Σμιλεύοντας την υποταγή: οι έμμισθες οικιακές εργάτριες στην Ελλάδα το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα (Παπαζήσης 2012).

ΠΑΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

PARIS JPEG

Ο Πάρης Ποτηρόπουλος γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά το 1967. Είναι ερευνητής Γ’ βαθμίδας στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Η εθνογραφική του έρευνα έχει επικεντρωθεί στις ορεινές περιοχές της Πίνδου, στη Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα, και τα νησιά του Ιονίου, στους πρόσφυγες και στις παραμεθόριες περιοχές. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται ο υλικός πολιτισμός, οι τοπικές ταυτότητες, η συμβολική κατασκευή του τόπου και του χώρου. Έχει δημοσιεύσει το βιβλίο:  Νέα Μηχανιώνα: Aπό τις «χαμένες πατρίδες» στην πατρίδα του Σήμερα (University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2003).

https://kentrolaografias.academia.edu/ParisPotiropoulos

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΛΙΩΤΗ

017

Η Βασιλική Λαλιώτη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο αντικείμενο «Ανθρωπολογία της Επιτέλεσης» στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Durham στην Αγγλία. Έχει κάνει επιτόπια έρευνα στο Εθνικό Θέατρο και στο Θέατρο Τέχνης με θέμα την αναμνηστήρια διάσταση των σύγχρονων παραστάσεων αρχαίου ελληνικού δράματος, καθώς και σε περιοχές της Ελλάδας για θέματα που αφορούν τη δημοφιλή μουσική, τη φωτογραφία, τη μετανάστευση και τον τουρισμό. Τα ερευνητικά και θεωρητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις παραστατικές τέχνες (θέατρο, μουσική), την ανθρωπολογία του σώματος, την οπτική ανθρωπολογία, τις νέες τεχνολογίες.

ΚΛΕΙΩ ΓΚΟΥΓΚΟΥΛΗ

karta

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρακολούθησε το  μεταπτυχιακό σεμινάριο λαογραφίας των Α. Κυριακίδου-Νέστορος και Ε. Σκουτέρη-Διδασκάλου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.  Ως υπότροφος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος ειδικεύτηκε (Masters of Science) στην κοινωνική ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London) και έλαβε τον τίτλο της διδάκτορος κοινωνικής ανθρωπολογίας από το ίδιο πανεπιστήμιο. Από το 2014 διδάσκει ως επίκουρη καθηγήτρια στο αντικείμενο Λαϊκός Πολιτισμός στο Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τα ερευνητικά ενδιαφέρονται και οι δημοσιεύεις της στρέφονται γύρω από την ανθρωπολογία της παιδικής ηλικίας, του παιχνιδιού και του υλικού πολιτισμού ενώ πρόσφατα, σε συνεργασία με την ιστορικό Λήδα Παπαστεφανάκη, ολοκλήρωσε έρευνα για λογαριασμό του ΠΙΟΠ με θέμα την τέχνη της λευκοσιδηρουργίας στην Ελλάδα κατά τον εικοστό αιώνα.

Έχει επιμεληθεί τρεις τόμους για το παιδικό παιχνίδι  και  δύο τόμους με θέματα υλικού πολιτισμού (Εθνογραφικά τόμος 9 «Αφιέρωμα στο παιδικό παιχνίδι», Ναύπλιο 1993), Εθνογραφικά 10, «Αφιέρωμα στην ¨Ήπειρο», Ναύπλιο 1998 (σε συνεργασία με την Ιωάννα Παπαντωνίου),  Παιδί και παιχνίδι στην ελληνική κοινωνία, 19ος-20ός αιώνας, Αθήνα Εκδόσεις Καστανιώτη – Ίδρυμα Ερευνών  για το Παιδί «Σπύρος Δοξιάδης, 2000 (σε συνεργασία με την Αφροδίτη Κούρια), Εθνογραφικά 12-13 «Μουσεία και λαϊκός πολιτισμός» (σε συνεργασία με την Τέτη Χατζηνικολάου), Ναύπλιο 2003 και Το ελληνικό παιχνίδι. Διαδρομές  στην ιστορία του, Αθήνα, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης- Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, 2008 (σε συνεργασία με τη Δέσποινα Καρακατσάνη).

ΜΙΜΗΝΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ

mimina

Η Μιμήνα Πατεράκη κατέχει διδακτορικό στην Λαογραφία – Ανθρωπολογία του Χορού από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πτυχίο στην Φυσική Αγωγή με εξειδίκευση στους Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς  (ΕΚΠΑ).  Κατέχει μεταπτυχιακό στην «Φυσική Δραστηριότητα για Ειδικούς Πληθυσμούς» από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Διατμηματικό ΜΠΣ) για το οποίο πραγματοποίησε μεταπτυχιακή διατριβή με θέμα τον κινηματογραφικό χορό του Ζορμπά. Η διδακτορική της έρευνα διενεργήθηκε στον Κορυδαλλό Αττικής και εστιάζει στην ανθρωπολογική ανάλυση του κινηματογραφικού χορού μαζί με τους ‘θεατές’ εξετάζοντας το χορό ως δείκτη δρώσας ενσαρκωμένης ιστορικότητας. Στο πλαίσιο αυτό δίνει έμφαση στον κοινωνικό διάλογο ανάμεσα στους ‘θεατές’ και τον κινηματογραφικό χορό και μελετά μέσα από τον χορό την τοπική ρητορική των πολιτών αναφορικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα για τον κινηματογραφικό χορό του Ζορμπά, για την συμβολή της οπτικής ανθρωπολογίας στην μελέτη του χορού, για το χορό και τις τελετουργίες,  τις χορευτικές παραδόσεις «επί σκηνής», την αυθεντικότητα και τις επινοημένες παραδόσεις, για την διαπραγμάτευση των εθνικών και εθνοτοπικών ταυτοτήτων μέσα από τις χορευτικές επιτελέσεις, την πολιτισμική εγγύτητα και τις εθνικοποιητικές διαδικασίες που συντελούνται στο πλαίσιο του ελληνικού κινηματογράφου και του χορού μέσα από ρητορικές νοσταλγίας και παρωδίας. Διδάσκει για το χορό στην ελληνική παράδοση από το 1992 και έχει επιμεληθεί σειρά χορευτικών επιτελέσεων «επί σκηνής». Έχει συντονίσει εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για το χορό καθώς και προγράμματα δια βίου μάθησης στη τοπική αυτοδιοίκηση.

Από το  2008 μελετά τις χορευτικές πρακτικές στην Νίκαια Αττικής με έμφαση στους, δεύτερης & τρίτης γενιάς, ‘πρόσφυγες’ Έλληνες της Μικράς Ασίας που εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή μετά την Καταστροφή του 1922 και παρουσιάζει χορευτικά δρώμενα με την συνεργασία των κατοίκων και των συλλόγων της περιοχής. Εργάζεται στον Δήμο Κορυδαλλού ως Προϊσταμένη του Τμήματος Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης, και έχει συντονίσει δράσεις κοινωνικής πολιτικής με έμφαση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Το 2013-2014 εργάστηκε ως μέλος της ομάδα έργου του διακρατικού ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT «Gastonomic Cities» με θέμα την γαστρονομία ως μοχλό τοπικής ανάπτυξης.

Από το 2015 συντονίζει το  Δημοτικό Δίκτυο κατά του σχολικού εκφοβισμού και εργάζεται ως μέλος της ομάδας έργου στο ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο έργο «Είμαστε όλοι Πολίτες» : Ανάπτυξη Συμμετοχικής Μεθοδολογίας και e-Πλατφόρμας για τη Xάραξη Ολοκληρωμένης Πολιτιστικής Πολιτικής σε Τοπικό Επίπεδο – Πιλοτική Εφαρμογή στο Δήμο Κορυδαλλού – DemoCU».

Από το 2008 συμμετέχει στην Ομάδα Κριτικής Διεπιστημονικότητας και Μεθοδολογίας και στο  Διεθνές Ακαδημαϊκό Δίκτυο Border Crossings Network.

http://uoa.academia.edu/MiminaPateraki

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s