Θεματικές Ενότητες

Οι αρχικές ενότητες του Κοινωνικού Πανεπιστημίου είναι τέσσερις:

  1. Γενική Ανθρωπολογία και η «φύση του ανθρώπου»

Εξετάζει τι είναι ανθρωπολογία, την ιστορική της διαμόρφωση, τις βασικές της κατηγορίες, την κριτική της στον βιολογισμό και απαντά στο ερώτημα του γιατί η ανθρωπολογία, όπως προτείνουμε, συγκροτεί την διανοητική και ερευνητική παράδοση που αμφισβητεί έμπρακτα τον καπιταλισμό.

Εισηγητής/συντονιστής: Σωτήρης Δημητρίου

2. Οικονομία, Οικονομική Ανθρωπολογία και κοινωνικός μετασχηματισμός

Θέτει σε κριτική την σύγχρονη θεοποίηση της οικονομίας ως μοχλού της κοινωνικής ζωής και εξέλιξης και υποστηρίζει πως αυτός είναι εν τέλει ένας ιστορικός αναγωγισμός των θιασωτών του καπιταλισμού που παγίδευσε και πολλούς πολέμιους του. Παρουσιάζει την αστική πολιτική οικονομία, την λεγόμενη «οικονομική επιστήμη», τις θεωρίες της τεχνολογίας και της κατανάλωσης και τα αντίστοιχα ρεύματα αμφισβήτησής τους, ενώ θέτει και το ερώτημα του αν τελικά ο κοινωνικός μετασχηματισμός θα προέλθει από την αλλαγή των οικονομικών σχέσεων ή από κάτι άλλο.

Εισηγητές/ συντονιστές: Κλειώ Γκουγκουλή, Γιάννης Κυριακάκης

3. Τέχνη και λαϊκή κουλτούρα

Απαντά στο ερώτημα του τι είναι τέχνη μέσα από την ιστορική και ανθρωπολογική προσέγγιση, εξετάζει την τέχνη από ταξική και πολιτική σκοπιά και παρουσιάζει τις ανθρωπολογικές και πολιτικές διαστάσεις της λαϊκής κουλτούρας. Εξειδικευμένες παραδόσεις παρουσιάζουν την ανθρωπολογική προσέγγιση στον κινηματογράφο, την μουσική, το θέατρο και το χορό.

Εισηγητές/ συντονιστές: Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σωτήρης Δημητρίου, Βίκυ Λαλιώτη, Αφροδίτη Νικολαϊδου, Μιμίνα Πατεράκη

4. Μεθοδολογία των επιστημών του ανθρώπου

Θέτει σε κριτική τις θετικιστικές και αντικειμενιστικές μεθόδους (στατιστικές μετρήσεις και απρόσωπες, α-ιστορικές δειγματοληψίες) των επιστημών του ανθρώπου, παρουσιάζει την επιτόπια έρευνα και συμμετοχική παρατήρηση της ανθρωπολογίας, με τις δυνατότητες και τα όριά τους καθώς και την μέθοδο της προφορικής ιστορίας ως αντίστιξης στις μεθόδους της αστικής ιστοριογραφίας.

Εισηγητές/ συντονιστές: Πάρης Ποτηρόπουλος, Ποθητή Χαντζαρούλα

Πριν από την έναρξη κάθε ενότητας θα δημοσιεύονται στην κεντρική σελίδα του ιστολόγιου οι περιλήψεις όλων των μαθημάτων της κάθε θεματικής ενότητας, και 6 μέρες πριν από κάθε μάθημα θα δημοσιεύεται το κείμενο της εισήγησης.