Πρόγραμμα και περιλήψεις παραδόσεων της Ενότητας «Τέχνη και Λαϊκή Κουλτούρα»

20151115_122659

Η Θεματική ενότητα με τον τίτλο «Τέχνη και Λαϊκή Κουλτούρα» που ξεκινάει την Κυριακή 29 Νοέμβρη περιέχει τις εξής  6+1 παραδόσεις:

  1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Εισηγητής: Σωτήρης Δημητρίου

Πως διαμορφώθηκε η θεωρία για την τέχνη. Η αισθητική. Η Καντιανή αισθητική. Η ανθρωπολογική προσέγγιση της τέχνης. Τέχνη και σχέσεις δύναμης. Η αισθητική εμπειρία. Η λαϊκή τέχνη. Τέχνη και αντίσταση.

2.  ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Εισηγήτρια: Αφροδίτη Νικολαϊδου

Σε τι διαφέρουν τα ντοκιμαντέρ από τις ταινίες μυθοπλασίας; Ποιες είναι οι πρακτικές που χρησιμοποιούν; Ποιες οι λειτουργίες τους; Τα ντοκιμαντέρ μπορούμε να πούμε ότι είναι υβριδικά οπτικο-ακουστικά έργα που παράγονται από μεθοδολογίες που συναντούνται στις κοινωνικές, ανθρωπιστικές επιστήμες και στην τέχνη σε συνδυασμό με τεχνικές της ψυχαγωγίας έτσι όπως αναπτύχθηκε στον 20ο αιώνα. Το βασικό, όμως, είναι ότι τα ντοκιμαντέρ λειτουργούν και επιδρούν με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι οι ταινίες μυθοπλασίας πάνω στην κοινωνία. Τα ντοκιμαντέρ, περισσότερο από τον μυθοπλαστικό κινηματογράφο, δίνουν τη δυνατότητα μετασχηματισμού της κουλτούρας μας. 

Υπό αυτό το πλαίσιο, σε αυτή την εισήγηση θα εξεταστούν τα σημαντικά σημεία της ιστορίας του ντοκιμαντέρ κυρίως για να δούμε τις μεθοδολογίες, τεχνικές και τις λειτουργίες του ντοκιμαντέρ μέσα σε συγκεκριμένα ιστορικά και ιδεολογικά πλαίσια. Έμφαση θα δοθεί στον Κινηματογράφο-μάτι του Τζίγκα Βερτόφ, στην Βρετανική Σχολή του Ντοκιμαντέρ και κυρίως στο ανθρωπολογικό ντοκιμαντέρ έτσι όπως προτάθηκε από τον Ζαν Ρους.

3. ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εισηγήτρια: Βίκυ Λαλιώτη

Στο πλαίσιο της θεωρίας της επιτέλεσης η ανθρωπολογική/εθνογραφική έρευνα μας βοηθά να διερευνήσουμε ερωτήματα όπως: α) το θέατρο αποτελεί μία διακριτή κατηγορία ή μία διάσταση της καθημερινής ζωής; β) σε ποιο βαθμό η ανθρώπινη δράση είναι μίμησις, δηλαδή αναπαραγωγή εγγεγραμμένων πολιτισμικών συμπεριφορών ή ποίησις, δηλαδή δημιουργική και μεταμορφωτική δράση στο πλαίσιο ενεργητικών και συμμετοχικών αλληλοδράσεων – δημιουργώντας έτσι τη  δυνατότητα αντίστασης στις κυρίαρχες κοινωνικές και πολιτικές ιεραρχίες και ανατροπής των κανονιστικών λειτουργιών; Το μάθημα θα εστιάσει στη μελέτη του κοινωνικού θεάτρου, δηλαδή του θεάτρου που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που βρίσκονται σε χώρους και χρόνους κρίσης να ανακουφιστούν, να δράσουν, να δημιουργήσουν κοινότητες και να μεταμορφώσουν την εμπειρία σε τέχνη.

4. ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Εισηγήτρια: Βίκυ Λαλιώτη

Η δημοφιλής μουσική αποτελεί μέρος της δημοφιλούς κουλτούρας: ποιες είναι οι ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες εμφάνισης των εννοιών αυτών; Γιατί είναι σημαντική η μελέτη τους από την ανθρωπολογία; Εκτός από τη διερεύνηση ποικίλων θεωρητικών ρευμάτων στη μελέτη της δημοφιλούς μουσικής (π.χ. θεωρία της μαζικής κουλτούρας, μαρξιστικές προσεγγίσεις της Σχολής της Φρανκφούρτης και της πολιτικής οικονομίας, φεμινισμός, μεταμοντερνισμός) στο μάθημα αυτό θα ασχοληθούμε με ζητήματα που αναδεικνύει η ανθρωπολογική ματιά, όπως η σχέση ανθρώπου/τεχνολογίας, η παγκοσμιοποίηση, η συγκρότηση ταυτοτήτων (π.χ. φυλετικών, εθνικών/εθνοτικών, έμφυλων) και η δημιουργία μουσικών κοινοτήτων, μελετώντας παραδείγματα από ποικίλες μουσικές κουλτούρες (ποπ, ροκ, ρέιβ, χιπ χοπ, κ.ά.).

5. Ο ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΣΙΑ. ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ.

Εισηγήτρια: Μιμήνα Πατεράκη

(Θα συμπληρωθεί σε λίγες μέρες από την εισηγήτρια)

6. ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Εισηγητής: Χρήστος Δερμεντζόπουλος

Υψηλή και μαζική τέχνη. Τι είναι η υψηλή και τι η χαμηλή ή μαζική τέχνη; Πώς προκύπτουν ιστορικά οι χωρικοί αξιολογικοί καθορισμοί; Ποιοι ιστορικοί λόγοι επέβαλλαν τους διαχωρισμούς αυτούς; Λέξεις κλειδιά:  Υψηλή τέχνη, μαζική τέχνη, θέαμα. Μαζική και δημοφιλής κουλτούρα. Τι είναι η αποκαλούμενη δημοφιλής τέχνη και κουλτούρα; (popular culture); Πώς ορίζεται σήμερα η δημοφιλής τέχνη; Ποιες οι σημασιολογικές διαφορές της με την παλαιότερη ονομασία της ως μαζική τέχνη και κουλτούρα; Λέξεις κλειδιά:  Μαζική κουλτούρα, μαζική τέχνη, δημοφιλής κουλτούρα. Κόσμος της τέχνης. Περιγραφή του ονομαζόμενου κόσμου της τέχνης ή πεδίου της τέχνης στον σύγχρονο κόσμο. Το πεδίο της τέχνης κατά Μπουρντιέ. Ο κόσμος της τέχνης κατά Ντάντο. Λέξεις κλειδιά: Κόσμος της τέχνης, πεδίο της τέχνης, διάκριση.

7. ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ.

Ανοιχτή συζήτηση πάνω στα θέματα που παρουσιάστηκαν και παρουσιάσεις εργασιών των φοιτητών.

 

 

This entry was posted in Τέχνη και Λαϊκή Κουλτούρα and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s