Σχετικά

ΟΜΑΔΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Η ομάδα της Κριτικής Διεπιστημονικότητας λειτουργεί εδώ και 17 χρόνια ασκώντας κριτική στην κουλτούρα μας, τονίζοντας την εξάρτηση του επιστημονικού λόγου από τους κοινωνικούς όρους και, κυρίως, από τον κυρίαρχο λόγο, και προτείνοντας την ανάγκη αναδιάρθρωσης του πλαισίου των επιστημών με βάση την οπτική της κοινωνικής ανθρωπολογίας. Η ανθρωπολογία ενσωματώνει τις παραδόσεις και τις κοσμολογίες όλων των ανθρώπινων κοινωνιών και δεν επιφυλάσσει το προνόμιο της «αλήθειας» και της υπεροχής στην δυτική βιομηχανική κουλτούρα.

Με το πνεύμα αυτό προχωρήσαμε στην πρωτοβουλία οργάνωσης «ανοιχτού κοινωνικού πανεπιστημίου» αποσκοπώντας:

α)  Στην κριτική της λεγόμενης «ουδέτερης» επιστήμης που επιβάλλεται στον άνθρωπο «άνωθεν», χωρίς ηθική, και που αποκρύπτει την εξάρτησή της από κοινωνικά συμφέροντα, με αντίστοιχη αντιστροφή της σε γνώση που υπηρετεί και προάγει τις αξίες του ανθρώπου. Δηλαδή τη σύνθεση του «καθαρού» ή ορθού και του «πρακτικού» ή ηθικού λόγου, σε ενιαία γνώση. β) Στη μετατροπή των ίδιων των ανθρώπων από απλούς δέκτες και φερέφωνα στερεοτύπων και ιδεοληψιών του κυρίαρχου λόγου, χωρίς να έχουν δική τους φωνή ή σκέψη, σε ενεργά άτομα της ιστορίας, που οικοδομούν με την κρίση τους και τη δράση τους την κοινωνική ζωή. Τη μετατροπή τους από παθητικά άτομα στημένων θεαμάτων σε άτομα της άμεσης δημοκρατίας.

Αποφασίσαμε να μην έχουμε κάποιο σταθερό χώρο όπου και θα έρχονταν οι ενδιαφερόμενοι, αλλά να λειτουργήσουμε νομαδικά, και να πηγαίνουμε εμείς σε κοινωνικούς χώρους που ήδη δείχνουν ενδιαφέρον στην κριτική γνώση, στην άμεση δημοκρατία και στην κοινωνική χειραφέτηση.

Το πρόγραμμα ξεκινά με 4 μαθήματα: α) Κοινωνική ανθρωπολογία, β) Οικονομική ανθρωπολογία και κοινωνικός μετασχηματισμός, γ) Λαϊκή κουλτούρα και Τέχνη, δ) Μεθοδολογία των επιστημών του ανθρώπου.

Η διδασκαλία θα είναι τρίωρη με προσπάθεια ενεργού συμμετοχής των ακροατών, με ενδεχόμενες προβολές και με την εκτέλεση εργασιών από τους ίδιους. Θα διεξάγεται μια ορισμένη ημέρα κάθε βδομάδα, έτσι ώστε στις 4 βδομάδες του κάθε μήνα θα γίνονται κατά σειρά και τα 4 μαθήματα. Η διάρκεια της λειτουργίας προβλέπεται για 6 μήνες και τον έβδομο μήνα θα διεξαχθούν συλλογικές εργασίες. Οι ακροατές θα πάρουν μια βεβαίωση της συμμετοχής τους εφόσον έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον τα 5 από τα 7 μαθήματα.

Στο τέλος κάθε μαθήματος οι ακροατές θα παίρνουν σημειώσεις της ύλης που παρουσιάστηκε και σχετική βιβλιογραφία.

Για την ομάδα της Κ. Δ.

Σ.Δ. και Γ.Κ.  02/10/15

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s